Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen van nul tot zestien jaar met een achterstand in hun motorisch functioneren. Het kan daarbij gaan om zuigelingen of schoolgaande kinderen met een vertraagde of afwijkende ontwikkeling.
Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel, het houdings- en bewegingsapparaat of door een tekort aan motorische ervaring. Problemen in het bewegend functioneren kunnen een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld van het kind.

9.3

Bos & Weide Fysiotherapie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnorm en is een 5-sterren PlusPraktijk.

  • Ruime openingstijden
  • Gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Samenwerking met andere disciplines

Onderzoek en behandeling

Door middel van onderzoek en gestandaardiseerde testen krijgt de kinderfysiotherapeut een volledig beeld van het motorisch niveau. De kinderfysiotherapeut bespreekt de bevindingen en stelt samen met het kind en ouders een behandelplan op.

Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen wordt vaak informatie ingewonnen bij de leerkracht, kinderarts en andere behandelaars. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit oefentherapie, waarbij kinderen op speelse wijze en met behulp van kindvriendelijke materialen hun motorische vaardigheden kunnen verbeteren. Bij zuigelingen of peuters vindt de behandeling ook plaats in de vertrouwde omgeving van het eigen huis.

Babymassage

Tijdens de behandeling heeft de kinderfysiotherapeut veelvuldig contact met de ouders. Zeker als het om zeer jonge kinderen gaat, spelen de ouders een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun kind. De kinderfysiotherapeut is goed in staat om te beoordelen of zij het kind de beste behandeling kan geven. Een kind met een knieblessure kan bijvoorbeeld worden doorverwezen naar de sportfysiotherapeut.

 

 

Sportblessure Bos en weide

Voorkeurshouding bij baby’s

Wanneer uw baby een duidelijke voorkeur heeft om met zijn (of haar) hoofdje één bepaalde kant op te liggen, dan noemen we dat een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding kan direct na de geboorte al zichtbaar zijn. Omdat het schedeltje van de baby nog week is, kan het hoofd afgeplat raken, dit ontstaat wanneer uw baby te lang in een voorkeurshouding ligt. Het consultatiebureau kan je baby bij een voorkeurshouding doorsturen naar een kinderfysiotherapeut. Je kunt ook op eigen initiatief naar de kinderfysiotherapeut gaan om de houding te laten checken. De kinderfysiotherapeut bekijkt dan ook direct of er andere oorzaken zijn die de voorkeur of afplatting van de schedel beïnvloeden.

De kinderfysiotherapeut beoordeelt het motorisch functioneren van uw baby en bekijkt wat de oorzaak is van de voorkeurshouding. Afhankelijk van de oorzaak worden er gerichte adviezen geven met als doel de voorkeurshouding te verminderen. Het is belangrijk om de niet-voorkeurskant te stimuleren. Bijvoorbeeld door het volgen van een rammelaar, uw gezicht, maar ook het verplaatsen van de box of het bed kan helpen om de voorkeurshouding te verminderen. Ook het oefenen van de buiklig als uw baby wakker is en onder toezicht, is één van de adviezen die wij geven. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een kind regelmatig op de buik wordt neergelegd (≥ 3 keer per dag) dit een beschermende invloed kan hebben op het ontwikkelen van een schedelafplatting.

SKULLY CARE
Naast het geven van tips en oefeningen, beschikken wij bij Fysiotherapie Bos & Weide over een nieuwe methode om de mate van afplatting van de schedel van uw baby te meten. Door middel van een beveiligde app wordt er een foto gemaakt van de schedel van uw baby en aan de hand van de foto wordt er een berekening gemaakt, waaruit geconcludeerd kan worden hoe erg de afplatting van de schedel is.
Uit onderzoek blijkt dat de betrouwbaarheid goed is en de meting is in een paar minuten gedaan.
U kunt als ouder een gratis app downloaden en dan krijgt u de uitslagen toegestuurd, zodat u zelf ook de ontwikkeling van de afplatting in de gaten kunt houden. Daarnaast staan in de app handige filmpjes ter ondersteuning van de uitleg van de kinderfysiotherapeut.

Stel je vraag aan onze therapeuten

Created with Sketch. Maak een afspraak of bel onze praktijk Created with Sketch. 055 - 533 1941
Lisa van Schaik

Lisa van Schaik

Bram van den Berg

Bram van den Berg

    Stel ons je vraag


    Direct contact