Nieuwsbrief najaar 2019

Lees hieronder de gehele nieuwsbrief van het najaar van 2019.


Boksfit bij Parkinson

In 2014 werd in Nederland gestart met bokstraining voor mensen met de ziekte van Parkinson. Deze bokstraining heeft de eerste prijs gewonnen op het landelijk congres van ParkinsonNet. In Amerika bestaat dit concept al vele jaren: RockSteady Boxing wordt in vele honderden Amerikaanse sportscholen met succes aangeboden.

9.3

Bos & Weide Fysiotherapie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnorm en is een 5-sterren PlusPraktijk.

  • Ruime openingstijden
  • Gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Samenwerking met andere disciplines

BoksFit bij Parkinson

Het lijkt een vreemde combinatie, maar boksen is in opmars onder mensen met de ziekte van Parkinson. Door de combinatie van stoten en bewegen, helpt het boksen de hersenen actief te reageren. Door intensief te trainen, want tijdens de training wordt transpireren niet geschuwd, nemen kracht en conditie toe.

Daarnaast ervaren veel mensen met Parkinson ook de positieve effecten op de hersenen: er worden door uitdagende training diverse stoffen (de zogeheten neurotransmitters) in de hersenen aangemaakt, waardoor deze beter kunnen functioneren. Dit kan leiden tot een afname van de symptomen van de ziekte van Parkinson, en daarmee tot een ‘beter in je vel zitten’.

BoksFit bij Parkinson wordt ondersteund door de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet en de Stichting Parkinson Nederland. Het is een verantwoorde manier van training en lichaamsbeweging en wordt begeleid door gekwalificeerde professionals. De trainingen zijn anders dan gewone bokstrainingen: het is non-contact boksen, zonder fysiek contact. Er wordt, na uitgebreide instructie, alleen op elkaars bokshandschoenen geslagen.

Onderzoek naar de BoksFit trainingen laat zien dat de deelnemende mensen met de ziekte van Parkinson vooruit zijn gegaan in het dagelijks functioneren. De deelnemers ervaren de training als een goede uitlaatklep, het is jn om intensief met je lichaam bezig te zijn. De mooiste uitspraak en het belangrijkste doel: Je voelt je even geen patiënt meer!

BoksFit bij Parkinson is een actieve groepstraining, gericht op kracht, conditie, balans en coördinatie bij de ziekte van Parkinson. Samen met plezier sporten staat voorop, het is zeker intensief, maar we houden ook rekening met elkaars mogelijkheden. In overleg wordt bekeken of BoksFit kan plaatsvinden naast uw individuele afspraken voor fysiotherapie. Dit is onder andere afhankelijk van uw hulpvragen en fysieke gesteldheid.

Binnen het team van Bos & Weide Fysiotherapie zijn geriatriefysiotherapeuten Ralf Dijkman en Sharon Hendriks speciaal opgeleid om BoksFit bij Parkinson te begeleiden. Heeft u interesse om deel te nemen? Ralf of Sharon kunnen beoordelen of deelname aan de training voor u mogelijk is. BoksFit bij Parkinson valt binnen uw fysiotherapievergoeding voor de ziekte van Parkinson.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ralf Dijkman of Sharon Hendriks: tel. 055-5331941 / mail: info@bosenweide.nl.

ELIS LIGTLEE LOST STARTSCHOT BIJ 5E ACCRES/ BOS & WEIDE KIDSRUN

Op 20 september was het dan eindelijk over. Alweer voor de 5e keer organiseerden Accres Sportstimulering en Bos & Weide Fysiotherapie een kidsrun. Om goed voorbereid aan de start te komen bood Bos & Weide de deelnemers een week voorafgaand aan de run een extra training aan. Ruim 40 kinderen maakten hier gebruik van en trainden onder begeleiding van de fysiotherapeuten van Bos & Weide hun snelheid en kracht. Hoogtepunt van de training was de stormbaan die speciaal voor deze gelegenheid was opgebouwd in de tuin van Bos & Weide.

Ook dit jaar hing er weer een fantastische sfeer in een zonovergoten Zuiderpark. Met hulp van het JOGG, atletiekvereniging AV 34, RunX Apeldoorn, Jumbo van de Bunt en de praktijkschool Apeldoorn hadden de organisatoren een hardloopparcours en estafettebaan uitgezet. Nieuw dit jaar was de inbreng van het CJG dat in de weken voorafgaand aan de kidsrun lessen over gezonde voeding organiseerde op de deelnemende scholen.

Voor de start van de kidsrun gaven de fysiotherapeuten Kelly van Leeuwen en Sharon Hendriks van Bos & Weide een goede warming up aan de deelnemers. Daarna kon de wedstrijd dan echt beginnen. Na het startschot van Olympisch kampioene Elis Ligtlee streden bijna 800 leerlingen van de basisscholen het Kompas, de Reiziger, de Seb@ stiaanschool, de Meester Lugtmeijerschool, de Fakkel en de Koningin Emmaschool om de wisselbokaal “Snelste school uit Apeldoorn Zuid”, de estafetteprijs én de aanmoedigingsprijs. Alle kinderen hebben hun uiterste best gedaan! Na afloop werden de prijzen uitgereikt door Elis Ligtlee. De winnaar van de wisselbokaal werd de Fakkel, de estafetteprijs werd gewonnen door de Seb@stiaanschool en de koningin Emmaschool ontving de aanmoedigingsprijs: een ochtend zwemmen in Malkander met de hele school!

De organisatoren hopen met het initiatief de jeugd in Apeldoorn Zuid in beweging te krijgen en aan te moedigen tot een gezonde leefstijl.

FIBROMYALGIE

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door klachten van pijn, stijfheid en vermoeidheid. De oorzaak is onbekend. Er is geen behandeling die fibromyalgie geneest. Het is daarom belangrijk dat mensen met fibromyalgie leren omgaan met hun klachten. OCA Apeldoorn biedt revalidatietrajecten waarin mensen dit kunnen leren. Op 20 november organiseert OCA Apeldoorn een informatieavond over bromyalgie.

Wat is  fibromyalgie?

Letterlijk betekent het pijn in bindweefsel en spieren. Het is een aandoening van de zogenaamde weke delen van het bewegingsapparaat. Weke delen zijn spieren, de plaats waar de pezen aanhechten aan de gewrichten, de gewrichtsbanden en het bindweefsel.

Pijn bij  fibromyalgie

De meeste mensen met fibromyalgie hebben voortdurend last van pijn, een zeurende pijn beginnend in de onder andere rug, schouder of nek. Langzamerhand kan de pijn uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Pijn wordt tegenwoordig beschouwd als een ingewikkeld proces met zowel lichamelijke als psychische kanten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen chronische en acute pijn. Chronische pijn heeft geen waarschuwingsfunctie. De zenuwen worden voortdurend geprikkeld waardoor deze overdreven reageren. De pijndrempel wordt hierdoor erg laag, soms zo laag dat iemand pijn voelt zonder pijnprikkel. Verdere veel voorkomende klachten zijn (ochtend)stijfheid, slaapproblemen, stemmingswisselingen, vermoeidheid en krachtverlies in de spieren.

Zelfmanagement is het doel

Om grip te krijgen op uw klachten is het belangrijk u goed te informeren. Wat is fibromyalgie? Hoe ontstaat het? Wat kunt u er zelf aan doen? Het gaat erom dat u de regie over uw leven terugpakt en u uw klachten onder controle leert houden. Dit noemen we zelfmanagement.

Wie is OCA?

OCA is een landelijk netwerk van revalidatiecentra met ruim 20 vestigingen, gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische klachten aan het bewegingsapparaat, waaronder fibromyalgie. Sinds oktober 2016 maakt OCA onderdeel uit van Fysiotherapie Bos & Weide aan de Oude Beekbergerweg 21. Een team van specialisten (fysiotherapeuten, ergotrainer, bedrijfsfysiotherapeut, revalidatiearts en psycholoog) geeft u inzicht in uw gezondheidssituatie en maakt u bewust van de factoren die hierop van invloed zijn. Uw persoonlijke doelen en mogelijkheden bepalen vervolgens het traject. U leert positief om te gaan met uw beperkingen, waardoor u (beter) kunt meedoen in de maatschappij en u weer uw beste zelf kan zijn!

OCA Apeldoorn nodigt u uit voor de informatieavond fibromyalgie op 20 november 2019: ontvangst om 19.00 uur! Locatie: Oude Beekbergerweg 21 (fysiopraktijk Bos & Weide) te Apeldoorn. Aanmelden via apeldoorn@oca.nl of 055-5788891. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Wilt u meer

TIGRA APELDOORN: GRIP OP VERZUIM

Binnen Fysiotherapie Bos & Weide houden wij ons onder de naam TIGRA Apeldoorn bezig met de gezondheid van werkend Nederland. Sinds 2003 zijn we aangesloten bij het landelijke TIGRA netwerk (www.tigra.nl). Onze opdrachtgevers zijn bedrijven, verzekeraars en bedrijfsartsen. Verzuim is een actueel thema en heeft grote impact op de begroting van een bedrijf. Ondanks de aandacht die ervoor is, hebben bedrijven moeite om grip te krijgen op verzuim. De beste aanpak bij een verhoogd risico op langdurig verzuim is een snelle en activerende aanpak. De eerste 6 weken van verzuim zijn cruciaal. Hoe langer iemand verzuimt, hoe langer en vooral moeilijker het wordt om weer terug te keren in het werkproces.

TIGRA biedt verschillende interventies om ziekteverzuim te reduceren en grip te krijgen op inzetbaarheid. Eén van de trainingen die TIGRA aanbiedt is de Gedragsmatige Fysieke Training (GFT). De GFT heeft als doel de verzuimperiode van werknemers te verkorten en een snelle werkhervatting in eigen werk te realiseren. Het programma is gericht op gedrag en kent een stapsgewijze opbouw van functionele activiteiten. Er is aandacht voor het omgaan met de klachten en bij aanvang van elk programma worden de werkzaamheden en werksituatie betrokken. Daarbij is er minimaal één keer een training en instructie op de werkplek. Na de intake wordt bepaald hoe het programma verder ingevuld gaat worden en wat het meest passend is voor de cliënt. Elk programma is daarmee individueel maatwerk, de instructies en fysieke trainingen worden afgestemd op de individuele situatie.

TIGRA voert naar tevredenheid diensten uit voor onder meer: Makro, Lidl, Ahold, Esa, Johma, Friesland Campina, Grolsch, Syntus, Veolia, NS, VHP, Accell Group, Ten Cate, Pon, Strukton Rail, Holland Colours, Circulus, Remeha, Leerplein055, UWV en de Belastingdienst.

Wilt u meer weten over de dienstverlening van TIGRA Apeldoorn? Neem dan contact met ons per telefoon (055 – 5402562) of stuur een mail naar apeldoorn@tigra.nl.

Stel je vraag aan onze therapeuten

Created with Sketch. Maak een afspraak of bel onze praktijk Created with Sketch. 055 - 533 1941

    Stel ons je vraag


    Beleid coronavirus Beleid coronavirus
    Direct contact