Als uw behandeling niet vergoed wordt zijn de kosten voor eigen rekening.
Dit zijn de tarieven in 2025
Vergoeding fysiotherapie kinderen en jongeren tot 18 jaar
Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Hebben deze behandelingen niet het gewenste resultaat? Dan vergoedt de zorgverzekeraar nog 9 behandelingen vanuit de basisverzekering. Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen fysiotherapie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Jongeren tot 18 jaar hebben geen eigen risico.
Vergoeding fysiotherapie 18 jaar en ouder
niet-chronische aandoening
Fysiotherapie voor een niet-chronische aandoening wordt vergoed uit de aanvullende verzekering (als u deze heeft afgesloten). Heeft u geen aanvullende verzekering dan moet u de kosten van de behandeling zelf betalen. Wat zijn niet-chronische aandoeningen? U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld nek-, schouder-, rug-, knie- en enkelklachten, waarbij er geen sprake is van een operatie. Bij een niet-chronische aandoening is een verwijzing van de arts niet noodzakelijk, behalve als de behandeling aan huis moet plaatsvinden.
chronische aandoening
De zorgverzekeraars hanteren een uitgebreide lijst met chronische aandoeningen. Dit zijn aandoeningen waarbij vaak langdurige behandeling noodzakelijk is. Op deze lijst staan bijvoorbeeld de meeste operaties, verschillende ernstige longziektes en ook aandoeningen zoals Parkinson en een CVA. Uw fysiotherapeut en uw verzekeraar kunnen u vertellen of uw aandoening op de chronische lijst staat. Staat u w aandoening op de lijst dan geldt het volgende: Vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen vergoed vanuit uw basisverzekering. Deze behandelingen tellen mee voor het eigen risico. Een verwijzing van een arts is noodzakelijk voor deze vergoeding van de fysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden (indien u voldoende aanvullend verzekerd bent) vanuit uw aanvullende verzekering vergoed. Indien dit niet het geval is betaalt u deze behandelingen zelf.
Bij enkele aandoeningen worden de behandelingen direct vergoed uit de basisverzekering
COPD:
Vanaf 1 januari 2025 krijgen mensen met COPD, stadium Gold 2 of hoger, alle fysiotherapie- en oefentherapiebehandelingen vergoed vanuit het basisverzekering. Deze behandelingen tellen wel mee voor het eigen risico.
Claudicatio Intermittens (etalage benen):
Vergoeding: Gesuperviseerde looptraining bij Claudicatio Intermittens wordt vanaf de eerste behandeling vergoed uit de basisverzekering. Deze behandelingen tellen mee voor het eigen risico. Een verwijzing van een arts is noodzakelijk voor vergoeding van de fysiotherapie. In principe wordt een traject eenmalig vergoed, indien nodig zijn er soms mogelijkheden om een tweede traject aan te vragen bij de zorgverzekeraar.
Artrose heup/knie:
Vergoeding: Bij artrose van de heup of knie worden de eerste 12 behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Een verwijzing van een arts is bij de meeste verzekeraars noodzakelijk voor vergoeding van de fysiotherapie. Deze behandelingen tellen mee voor het eigen risico.
Urine-incontinentie:
Vergoeding: Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie wordt 9 keer uit de basisverzekering vergoed. Een verwijzing van een arts is noodzakelijk voor vergoeding van de fysiotherapie. Deze behandelingen tellen mee voor het eigen risico.