Carpaal Tunnel Syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) wordt veroorzaakt door een beknelling van de middelste polszenuw (nervus medianus) in het verloop van de carpale tunnel. Deze tunnel bevindt zich ter hoogte van het horlogebandje (binnenzijde pols). De beknelling van de zenuw ontstaat meestal als gevolg van zwelling van het bindweefsel rond de pezen.

9.3

Bos & Weide Fysiotherapie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnorm en is een 5-sterren PlusPraktijk.

  • Ruime openingstijden
  • Gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Samenwerking met andere disciplines

De oorzaak en symptomen van CTS

De oorzaak van CTS  kan liggen in veranderingen van de hormoonspiegel als gevolg van zwangerschap of overgang. Irritatie met als gevolg zwelling van de peesscheden komt voor bij reuma en overbelasting. Bij CTS ontstaat een tintelend of pijnlijk gevoel in de hand, duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. De vingers kunnen verdoofd aanvoelen en er kan sprake zijn van krachtverlies. Mensen met CTS laten vaak dingen uit de handen vallen. ’s Nachts nemen de klachten meestal toe, waardoor men vaak slecht slaapt. De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt in combinatie met lichamelijk onderzoek. De uiteindelijke bevestiging komt van het spieronderzoek (EMG= elektromyografisch onderzoek), waarbij de zenuwgeleiding van de n. medianus wordt getest.

Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom

Een brace of spalk kan helpen de klachten te verminderen. Eventueel kan een ontstekingsremmend en pijnstillend medicijn worden geïnjecteerd om de klachten te verlichten. Traditioneel wordt vaak gekozen voor een operatie. De verbinding tussen pink- en duimmuis wordt doorgesneden waardoor meer ruimte ontstaat voor de buigpezen van de vingers en de zenuw. Het herstel na de operatie kan enkele maanden duren.

Een alternatieve behandeling

Er bestaat een nog vrij onbekende manier van behandelen die voor de patiënt minder ingrijpend is. De behandeling bestaat uit tractie (het rekken) van het polsgewricht met een speciaal hiervoor ontwikkeld apparaat. Door de tractie ontspannen de structuren, spieren en banden, waardoor minder druk op de zenuw in de carpaal tunnel wordt uitgeoefend. Over het algemeen wordt 2 maal per week behandeld. Gemiddeld zijn 12 behandelingen nodig. Ongeveer 70% van de patiënten heeft na tractie behandeling aanzienlijk minder klachten, of is zelfs klachtenvrij en hoeft uiteindelijk geen operatie te ondergaan.

Stel je vraag aan onze therapeuten

Created with Sketch. Maak een afspraak of bel onze praktijk Created with Sketch. 055 - 533 1941
Joycen Galang

Joycen Galang

    Stel ons je vraag


    Direct contact