Reuma

 

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunaandoening, waarbij gewrichtsontstekingen ontstaan. De klachten kunnen plotseling of sluipend ontstaan. Reuma is een chronische aandoening, waarbij het immuunsysteem gezonde cellen ‘aanvalt’, waardoor ontstekingseiwitten vrijkomen die zorgen voor ontstekingen in meerdere gewrichten. Reuma komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

 

9.3

Bos & Weide Fysiotherapie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnorm en is een 5-sterren PlusPraktijk.

 • Ruime openingstijden
 • Gespecialiseerde fysiotherapeuten
 • Samenwerking met andere disciplines

Klachten bij reuma

Ontstekingen worden afgewisseld met perioden dat er geen of nauwelijks ontstekingen zijn. Bij een gewrichtsontsteking is sprake van:

 • Pijn
 • Stijfheid
 • Zwelling
 • Warm aanvoelen
 • Minder goed kunnen bewegen.

 

Vermoeidheidsklachten komen veel voor bij auto-immuunaandoeningen, zoals reumatische artritis. De vermoeidheid kan een gevolg zijn van de aandoening, maar ook een bijwerking van de medicatie. Daarnaast kan de pijn ervoor zorgen dat u ’s nachts slechter slaapt met overdag vermoeidheid tot gevolg.

 

Naast klachten van de gewrichten kunnen ook ontstekingen van pezen, peesaanhechtingen en slijmbeurzen ontstaan, evenals stijve of zwakke spieren.

 

De klachten kunnen verergeren onder invloed van stress of hormonen (zwangerschap, menopauze). Als gevolg van de reuma kunnen ook complicaties ontstaan zoals: een peesruptuur, synoviale cyste, zenuwaandoening, carpaal tunnel syndroom of botontkalking (osteoporose).

Behandeling

De behandeling bestaat uit het voorschrijven van medicatie door de huisarts of specialist. Over het algemeen worden ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s), klassieke reumaremmers of biologische medicijnen en corticosteroïden voorgeschreven.

De reumatoloog schakelt indien nodig andere zorgverleners in zoals de reumaverpleegkundige, ergotherapeut en/of fysiotherapeut.

 

Fysiotherapie

De fysiotherapie is erop gericht om u zo goed mogelijk te laten functioneren in het dagelijks leven. Het is belangrijk om te zorgen voor een optimale conditie, voldoende spierkracht en een goede beweeglijkheid van uw gewrichten.

Tijdens de behandeling wordt onder andere gekeken naar de lichaamshouding en worden tips gegeven om op een juiste manier te bewegen. Verder wordt aangeleerd welke oefeningen thuis kunnen worden uitgevoerd en welke sport en/of lichaamsbeweging voor u het meest geschikt is.

Uw fysiotherapeut kan indien nodig ook adviezen geven over het gebruik van de juiste hulpmiddelen.

<br />
<b>Notice</b>: Trying to access array offset on value of type bool in <b>/home/bosenweide/domains/bosenweide.nl/public_html/wp-content/themes/bosenweide/page.php</b> on line <b>58</b><br />

Stel je vraag aan onze therapeuten

Created with Sketch. Maak een afspraak of bel onze praktijk Created with Sketch. 055 - 533 1941
Joycen Galang

Joycen Galang

  Stel ons je vraag


  Direct contact