Claudicatio Intermittens/etalage benen

Bij Claudicatio intermittens voeren de slagaders in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die men gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking (atherosclerose). U heeft misschien wel gehoord van de term ‘etalagebenen’. Deze term is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken in de etalage van een winkel.

9.3

Bos & Weide Fysiotherapie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnorm en is een 5-sterren PlusPraktijk.

  • Ruime openingstijden
  • Gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Samenwerking met andere disciplines

Waar komt de pijn in de benen vandaan?

Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Bij vernauwingen in de slagaders komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in het been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Looptraining

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden.

Bij looptraining is het de bedoeling dat de bloedstroom door kleinere vaten toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden de benen weer beter van bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en de patiënt heeft minder gauw klachten. Na verloop van tijd kan de patiënt een grotere afstand afleggen voordat de klachten optreden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat patiënten minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks trainen en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhouden. Na de trainingsperiode is het van groot belang dat patiënten zelfstandig de behaalde loopafstand onderhouden.

ClaudicatioNet

Enkele jaren geleden is er een speciaal netwerk opgericht voor zorgverleners die zich bezig houden met Claudicatio Intermittens: ClaudicatioNet. Fysiotherapie Bos & Weide is aangesloten bij dit netwerk. ClaudicatioNet is een netwerk dat streeft naar hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland. Het netwerk brengt patiënten, huisartsen, vaatchirurgen en fysiotherapeuten met elkaar in contact.

Stel je vraag aan onze therapeuten

Created with Sketch. Maak een afspraak of bel onze praktijk Created with Sketch. 055 - 533 1941
Erica Troost

Erica Troost

    Stel ons je vraag


    Direct contact