Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson zijn verschillende vormen van behandeling mogelijk, medisch (zoals medicijnen of operaties) en paramedisch (fysiotherapie, ergotherapie, logopedie). Afhankelijk van de klachten bepaalt de arts of er medicijnen worden voorgeschreven, dit is om de symptomen van Parkinson zo goed mogelijk te bestrijden. Fysiotherapie wordt vaak ingezet als er problemen worden ervaren bij dagelijkse bewegingen, bij een verminderde conditie of bij pijnklachten in bijvoorbeeld de nek. Fysiotherapie is nooit een vervanging van medicatie, maar kan een aanvulling zijn.

9.3

Bos & Weide Fysiotherapie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnorm en is een 5-sterren PlusPraktijk.

  • Geen wachtlijst
  • Ruime openingstijden
  • Gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Samenwerking met andere disciplines

Fysiotherapie

Actief blijven is erg belangrijk, ondanks dat het bewegen steeds moeilijker wordt. Het heeft een positieve uitwerking op de klachten en het voorkomt nieuwe bijkomende klachten. In de beginfase van Parkinson hebben Parkinson patiënten meestal geen of weinig beperkingen. Het is dan erg belangrijk om een goede conditie te hebben, om inactiviteit te voorkomen en geen angst te krijgen voor bewegen of vallen. Oefeningen met specifieke aandacht voor het evenwicht, spierkracht, beweeglijkheid en conditie zijn dan geïndiceerd. Dit kan onder begeleiding van een fysiotherapeut plaatsvinden, waarin ook een stuk voorlichting wordt gegeven over de ziekte.

Gerichte behandeling

In de fase waarin er beperkingen gaan optreden in het uitvoeren van activiteiten, zoals het lopen of opstaan uit een stoel, kan de therapie meer gericht zijn op het oefenen van bewegingen die moeizaam gaan. Bij een klein deel van de Parkinson patiënten ontwikkelt de ziekte zich zodanig dat ze niet meer kunnen staan of zitten. Ook dan kan fysiotherapie aangewezen zijn om belangrijke functies te behouden en om verdere problemen te voorkomen.

Begeleiding partner

De partner is vaak erg belangrijk voor mensen met de ziekte van Parkinson. Er komt vaak veel neer op de partner, zoals het verzorgen, het omrollen in bed, het begeleiden tijdens het lopen. Ook zij kunnen bij de fysiotherapeut terecht voor specifieke vragen over bijvoorbeeld tilinstructies en tips om de partner zo goed mogelijk te begeleiden.

ParkinsonNet

Om optimale zorg te kunnen bieden aan Parkinson patiënten is ParkinsonNet opgericht. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van Parkinson patiënten. Meer dan 2000 zorgverleners (o.a. neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen) zijn aangesloten bij dit netwerk. Ook Fysiotherapie Bos & Weide is aangesloten bij ParkinsonNet.

Stel je vraag aan onze therapeuten

Created with Sketch. Maak een afspraak of bel onze praktijk Created with Sketch. 055 - 533 1941

Ralf Dijkman

Sharon Hendriks

Stel ons je vraag


Direct contact