CVA

De meeste mensen die een beroerte krijgen, worden direct opgenomen in een ziekenhuis. Ruim de helft van de patiënten kan na een aantal dagen of weken weer naar huis. Als dat nog niet mogelijk is, volgt overplaatsing naar een revalidatiecentrum of een verpleeghuis.

9.3

Bos & Weide Fysiotherapie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnorm en is een 5-sterren PlusPraktijk.

 • Ruime openingstijden
 • Gespecialiseerde fysiotherapeuten
 • Samenwerking met andere disciplines

De behandeling

De behandeling door de fysiotherapeut kan zowel op de praktijk als aan huis plaatsvinden, en is vooral gericht op het verbeteren van activiteiten, zoals:

 • het handhaven en veranderen van houdingen zoals zitten en staan, of bijvoorbeeld zelfstandig uit bed kunnen opstaan,
 • het zelfstandig lopen (eventueel met behulp van een loophulpmiddel), waarbij ook aandacht geschonken wordt aan buiten lopen, een straat oversteken, traplopen, enzovoort,
 • het zich verplaatsen met een vervoermiddel (scootmobiel, fiets, adviezen over autorijden),
 • zelfverzorging (waaronder douchen, toiletgang) en huishoudelijke activiteiten en
 • vrijetijdsbesteding waaronder sporten/bewegen.

Fysiotherapie

De fysiotherapie is vaak actief, oefentherapeutisch, waarbij gericht gewerkt wordt aan functies (kracht, conditie) en vaardigheden (lopen, traplopen). Indien van toepassing kan de fysiotherapeut hierbij ook samenwerken met bijvoorbeeld een ergotherapeut. Naast lichamelijke beperkingen ervaart de meerderheid van de CVA-patiënten ook mentale/psychologische veranderingen. Ondermeer vermoeidheid, concentratieproblemen, vertraagde informatieverwerking, geheugenstoornissen en neglect (het niet in staat zijn om te kunnen reageren op gebeurtenissen aan de aangedane zijde van het lichaam) komen veel voor. In overleg met de patiënt en diens omgeving (partner, familie, mantelzorgers) worden deze beperkingen in kaart gebracht en worden hiervoor de behandelmogelijkheden besproken.

Rol partner in de revalidatie

Het betrekken van de partner is in de revalidatie na een CVA erg belangrijk, veelal komt er een (soms niet onaanzienlijke) zorgtaak bij de partner terecht. Er kunnen bijvoorbeeld ook psychologische (o.a. karakter-) veranderingen optreden na een CVA, waar de partner mee moet leren omgaan. De fysiotherapeut kan ondersteunen met informatie en adviezen en helpen bij het inschakelen van eventuele andere zorgdisciplines zoals bijvoorbeeld een psycholoog.

Stel je vraag aan onze therapeuten

Created with Sketch. Maak een afspraak of bel onze praktijk Created with Sketch. 055 - 533 1941
Ralf Dijkman

Ralf Dijkman

Sharon Veeneman-Hendriks

Sharon Veeneman-Hendriks

  Stel ons je vraag


  Direct contact